Nasz Blog

Wirusowe zapalenie wątroby typu A w pigułce

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. To święto, którego celem jest podniesienie świadomości zdrowotnej społeczeństwa i walka z WZW typu B, C, D i E. Z tej okazji przypominamy garść najważniejszych informacji na temat najczęściej występującej w Polsce odmiany WZW – typu A.

Najczęściej występujący w Polsce typ wirusowego zapalenia wątroby to typ A. W naszym kraju rocznie choruje na niego ok. 5000 osób. Choroba ta inaczej nazywana jest chorobą brudnych rąk, co mówi bardzo dużo o drodze zakażenia oraz o tym, jak można uniknąć zachorowania.

Jak dochodzi do zakażenia?

Najczęściej do zakażenia WZW typu A dochodzi drogą pokarmową. Głównymi przyczynami, jakie prowadzą do tych zakażeń, są nieodpowiednia higiena, złe warunki sanitarne oraz niemycie lub niedokładne mycie rąk. Niebezpieczeństwo wiąże się także ze spożyciem skażonej żywności lub wody. Znacznie rzadziej zarazić się można podczas bezpośredniego kontaktu z chorym, wykonywaniu piercingu lub tatuaży czy kąpieli w wodzie, która została skażona.

Jakie dolegliwości powoduje WZW typu A?

WZW A to choroba zakaźna powodowana Hepatowirusem A. Charakterystycznymi objawami są takie dolegliwości, jak ogólne osłabienie organizmu, bóle głowy i stawów, uczucie nudności, ciemniejszy kolor moczu, słaby apetyt, uczucie senności, a także niechęć do ciężkostrawnych potrw i gorączka. Zdarzają się także odczuwalne bóle wątroby i żołądka. Wirusowemu zapaleniu wątroby często towarzyszy żółtaczka pokarmowa, stąd potocznie nazywa się je właśnie żółtaczką. Żółtaczka sama w sobie nie jest chorobą, ale rodzajem objawu, towarzyszącego innym schorzeniom. Polega on na pożółknięciu skóry oraz błon śluzowych i białkówki oczu.

Jak unikać zakażenia?

Najważniejsze w profilaktyce WZW typu A jest prawidłowe przestrzeganie zasad higieny. Częste mycie rąk i dezynfekowanie ich, kiedy nie mamy dostępu do wody z mydłem, dokładne mycie produktów spożywczych oraz spożywanie pokarmów tylko ze sprawdzonych źródeł pomogą uniknąć zapalenia. Grupy zawodowe narażone na szczególne ryzyko, takie jak pracownicy lokali gastronomicznych, oczyszczalni i kanalizacji miejskich oraz pracownicy przedszkoli, mogą także się zaszczepić przeciwko Hepatowirusowi A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *