Nasz Blog

Jak unikać zarazków w komunikacji miejskiej

Na początek uspokajamy: nie ma się czego bać, a na pewno nie polecamy rezygnowania z poruszania się komunikacją miejską. Według ankiety przeprowadzonej przez lekarzy z London School of Hygiene and Tropical Medicine, osoby podróżujące do pracy autobusem lub metrem są mniej narażone na zachorowanie na grypę niż osoby, które z komunikacji nie korzystają. Czy to możliwe? – Autobus, tramwaj czy metro to po prostu miejsce publiczne, w którym przeważnie jednocześnie znajduje się większa liczba ludzi. Ryzyko złapania infekcji jest podobne do tego występującego podczas wizyty w supermarkecie, na siłowni czy galerii handlowej. Nie zmienia to faktu, że we wszystkich tych miejscach należy zwracać szczególną uwagę na odpowiednią higienę – tłumaczy lek. epidemiolog Waldemar Ferschke, wiceprezes firmy Medisept.

Przede wszystkim zaleca się maksymalnie unikać bezpośredniego kontaktu z poręczami, przyciskami, siedzeniami, uchwytami. Powinno się ograniczyć je do minimum – tylko tyle, ile jest niezbędne do trzymania się lub wsiadania i wysiadania. Obowiązkowo należy powstrzymywać się od dotykania twarzy i zbliżania do niej dłoni. Na rękach zarazki przenoszą się bardzo łatwo.

Prawidłową higienę w autobusie czy metrze utrudnia brak możliwości wykonania podstawowej czynności niezbędnej do unikania zarazków – umycia rąk. Dlatego zawsze przy sobie powinno się nosić mokre chusteczki i preparat do dezynfekcji. Preparat można stosować w trakcie podróży, kiedy poczujemy szczególny dyskomfort oraz tuż po opuszczeniu danego środka transportu. W cieplejsze miesiące można także otworzyć okna, jeśli pojazd nie jest klimatyzowany. Wietrzenie pomieszczeń pomaga dosłownie wywiać stłoczone w nim zarazki i zastąpić je świeżym powietrzem.

O czym jeszcze warto pamiętać? Każdy odwraca się od kaszlącego towarzysza podróży. Stosujmy zasady, które chcielibyśmy, aby wszyscy stosowali i zasłaniajmy usta podczas kichania, kasłania czy ziewania. Dzięki temu sami także obniżymy ryzyko złapania przez usta groźnych zarazków. W komunikacji miejskiej nie powinno się także jeść. Mikroorganizmy mogą przyczepiać się do produktów spożywczych i jedząc je, zwiększamy ilość zarazków wchodzących w bezpośredni kontakt z naszym organizmem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *