SPRZĄTANIE TOALET

Toaleta to najważniejsze pomieszczenie w otoczeniu człowieka. Zarówno w domu, w miejscu pracy, jak i często odwiedzanych obiektach użyteczności publicznej ich stan wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie i komfort życia. Wygląd i czystość toalet mówią wiele o miejscu, w którym się znajdują oraz o ich gospodarzach i zarządcach. Możemy śmiało stwierdzić, iż stanowią one papierek […]

DEZYNFEKCJA W PLACÓWKACH SŁUŻBY ZDROWIA

Czemu służy dezynfekcja? Prawidłowa dezynfekcja oraz postępowanie według wyznaczonych procedur higienicznych stanowi niezwykle istotny element profilaktyki zakażeń w placówkach służby zdrowia. Wiąże się to z koniecznością nabycia przez kadrę i personel sprzątający pewnego zasobu wiedzy i umiejętności. Uświadomienie sobie możliwych dróg transmisji zakażeń jest pierwszym krokiem do właściwego postępowania w celu uniknięcia infekcji. W gabinecie […]

SKUTKI BRAKU DEZYNFEKCJI W GABINETACH FRYZJERSKICH I KOSMETYCZNYCH

Odpowiedzialność Praca fryzjerów, stylistów, kosmetologów i kosmetyczek wiąże się z konkretnym ryzykiem (skaleczenia, zakażenia grzybicą, gronkowcem, wzw typu B, poparzenia, uszkodzenie płytki paznokciowej), a co za tym idzie – groźbą ponoszenia odpowiedzialności finansowej. Odpowiedzialność za prawidłowo wykonywany zabieg wynika z art. 471 KC, jest to odpowiedzialność cywilna. Zakażenie może dotyczyć zarówno osoby, która poddaje się […]

DEZYNFEKCJA W SALONIE FRYZJERSKIM

Profesjonalne podejście do utrzymania higieny w gabinecie fryzjerskim jest kluczowym czynnikiem eliminującym zagrożenia związane z zakażeniami. Świadomy zagrożeń fryzjer, dbający o higienę środowiska pracy jest gwarantem sukcesu walki z zakażeniami. Filarem utrzymania właściwego stanu sanitarnego w gabinecie zaraz po ogólnym utrzymaniu porządku jest dezynfekcja i sterylizacja. Cały proces zachowania reżimu sanitarnego w gabinecie fryzjerskim zaczyna […]

CEL I ZASADY MYCIA I DEZYNFEKCJI RĄK

Mycie i dezynfekcja (odkażanie) rąk są najważniejszymi czynnościami w zapobieganiu zakażeniom. Zabiegi higieniczne rąk redukują znacznie ryzyko przeniesienia mikroorganizmów patogennych, co ma olbrzymie znaczenie w takich miejscach ja placówki służby zdrowia, ale również zakłady przetwórstwa spożywczego, kuchnie, restauracje ect. Higiena rąk prowadzi do usunięcia zanieczyszczeń fizycznych, substancji organicznych z rąk. Redukuje florę przejściową i florę […]